Bærbar PC

Hvordan velge riktig bærbar datamaskin

Å velge riktig bærbar datamaskin kan være en utfordrende oppgave, spesielt gitt det store utvalget av modeller, spesifikasjoner og merker som finnes på markedet i dag. I denne guiden vil vi gå gjennom 20 vurderingskriterier som kan hjelpe deg med å ta en informert beslutning. 

Før du går videre kan det også være greit å ha vurdert hvorfor du vil kjøpe en bærbar maskin fremfor en stasjonær. De primære fordelene ved bærbar datamaskin er vekten og størrelsen, så hvis du hvis du har god plass og vet at du ikke kommer til å ha behov for å ta den med deg rundt, er det greit å være klar over at det normale er at du får betydelig mer ytelse for pengene om du kjøper en stasjonær maskin.

1. Bruksområde

Det første du må vurdere er hva du skal bruke datamaskinen til. Behovene til for eksempel en student, en grafisk designer, og en videoredigerer vil være forskjellige.

Dersom du er ute etter en maskin som egner seg til litt skriving av e-post og surfing på nett, vil stort sett alt som finnes av bærbare datamaskiner være nokså greit egnet. Dette er oppgaver som ikke krever mye ytelse. Tendensen har imidlertid nesten alltid vært at operativsystemet (det som styrer maskinen, som Windows, MacOS eller Linux), krever mer ressurser ved større oppdateringer, og at jo flere programmer du installerer, desto mer vil maskinen kreve av teknologien, slik at maskinens hastighet kan bli tregere etterhvert som tiden går. Det betyr at om du kjøper en maskin som er litt dyrere, vil du normalt kunne ha den litt lengre før den blir for treg til at du vil være fornøyd med ytelsen.

2. Operativsystem

Velg mellom Windows, MacOS, og Linux basert på dine personlige preferanser og programvarebehov. Hvert operativsystem har sine egne fordeler og ulemper. 

Du kan ikke direkte velge MacOS uten å kjøpe en Apple datamaskin. Det vanligste operativsystemet som kommer installert på maskiner er Windows. Hvis du er opptatt av pris er selve Apple-maskinen normalt dyrere enn en PC med Windows, og en primær forskjell er at de kan kjøre forskjellige programmer. 

3. Prosessor (CPU)

En kraftig prosessor er viktig for å kjøre tunge applikasjoner. Prosessoren kan du tenke på som hjernen i datamaskinen. Intel Core i7 eller AMD Ryzen 7 er gode valg for høyt ytelsesbehov. Dersom du er i tvil om ytelsen kan et godt tips være å se på Benchmark-tester som sammenlikner forskjellige prosessorer (CPU’er). Da kan du se på hver av de modellene du lurer på om du skal kjøpe og danne deg et bilde av hvilken CPU som yter best av de aktuelle. Her er en nettside du kan bruke: https://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php. Hvis du har spesifikke krav til programvaren for tunge grafiske eller teknisk tegneoppgaver kan det i noe tilfelle være at en CPU-produsent er foretrukket fremfor den andre. Dette er isåfall noe du kan vurdere ved å sjekke med programvareprodusenten.

4. RAM

Minimum 8GB RAM anbefales for grunnleggende oppgaver, men 16GB eller mer er å foretrekke for ressurskrevende arbeid. RAM kan vi kalle øyeblikksminne, noe du kan tenke på i analogi til mennesker, som det du tenker på og har aktivt i hjernen i øyeblikket. RAM er altså ikke det samme som disk, som er mer å tenke på som et tregere minne (som hukommelsen din, noe du må hente frem fra om du ikke har det helt klart for deg i øyeblikket det du egentlig kan). Det som skjer hvis du har lite RAM er at maskinen ofte må lagre noe av øyeblikksminnet for å hente frem mer fra harddisken. Dette tar tid, så det går ut over ytelsen. 

5. Lagring (disk)

SSD (Solid State Drive) er raskere og mer pålitelig enn HDD (Hard Disk Drive), men også dyrere. Vurder også lagringskapasitet i forhold til dine behov. Et tips her er å se på den maskinen du allerede kanskje har, og se om du har mye eller lite ledig her. Husk at du bør ha en sikkerhetsmargin her, siden en fremtidig oppdatering av operativsystem og programvare har en tendens til å bidra til at det som virket mye en gang, vil på et senere tidspunkt fremstå som lite. Det avhenger typisk av om du er en aktiv bruker som installerer mange programmer og fyller på med bilder og video. Video tar radikalt mer plass enn bilder, men alt du legger til bidrar selvsagt. 

6. Skjermstørrelse

Skjermstørrelsen, målt i tommer, vil påvirke både portabilitet og brukeropplevelse. En 13-tommer er bærbar, mens en 17-tommer gir mer arbeidsområde. Her er det også sånn at det påvirker prisen. 

7. Skjermoppløsning

Full HD (1920×1080) bør være minimum for klare og skarpe bilder. 4K-oppløsning er bedre for profesjonelt grafisk arbeid.

8. Grafikkort (GPU)

Integrert grafikk er tilstrekkelig for grunnleggende behov, men dedikerte grafikkort som Nvidia GeForce eller AMD Radeon er nødvendig for spill og grafisk design.

9. Batterilevetid

Lang batterilevetid er viktig hvis du planlegger å bruke datamaskinen på farten. Se etter modeller med minst 8 timer.

10. Vekt

Vekten påvirker portabiliteten. Lettvektsmodeller er ideelle for reising, men kan ha færre funksjoner.

11. Tilkoblingsmuligheter

Se etter antall og type porter som USB, HDMI, og Thunderbolt, spesielt hvis du planlegger å koble til eksterne enheter.

12. Tastatur og pekeplate

God tastaturreaksjon og en responsiv pekeplate forbedrer brukeropplevelsen betraktelig.

13. Byggekvalitet

Materialer som aluminium og magnesiumlegering gir en mer robust konstruksjon.

14. Oppgraderingsmuligheter

Sjekk om det er enkelt å oppgradere RAM, SSD, eller batteri i fremtiden. Tendensen er at oppgraderingsmuligheten på bærbare maskiner er nokså begrensede, eller ihvertfall noe det er nødvendig å ha hjelp fra fagpersonell for å få utført. Stasjonære maskiner har normalt mye bedre muligheter der. 

15. Kjølesystem

Overoppheting kan redusere ytelsen og levetiden. Se etter effektive kjølesystemer.

16. Lydkvalitet

Innebygde høyttalere varierer i kvalitet. For bedre lydopplevelse kan eksterne høyttalere eller hodetelefoner være nødvendig.

17. Pris

Sett et budsjett og vurder om datamaskinen gir valuta for pengene i forhold til spesifikasjoner og funksjoner.

18. Merkevare

Kvaliteten kan variere mellom ulike produsenter. Les brukeranmeldelser og profesjonelle tester for innsikt. Når du har funnet frem til noen alternativer som virker aktuelle, kan du søke opp og se om du finner tester som dekker akkurat denne modellen. Finner du dette kan du få ytterlig et ekstra perspektiv på om valget er rett for deg. Vår erfaring er at det kan være grunn til å være forsiktig med å velge mindre kjente merker. Det kan fort være vanskeligere med servicereparasjoner når det har gått noe tid. Kjente merker som Dell, HP, Acer, Apple, Lenovo (hvis man vil kjøpe kinesisk), Asus, 

19. Garanti og kundeservice

En god garanti og tilgjengelig kundeservice kan spare deg for mye hodepine i det lange løp. Her er det ofte slik at hvis du f.eks. kjøper maskin på nett så kan du kanskje spare noe på pris, men hva du skal gjøre når noe ikke fungerer fort kan bli mer brysomt enn om du kan levere inn maskinen i en butikk nær deg.

20. Tilbehør

Vurder behovet for ekstra tilbehør som ekstern mus, tastatur, eller en dokkingstasjon.

Ved å ta hensyn til disse 20 vurderingskriteriene, vil du være bedre rustet til å finne den bærbare datamaskinen som best møter dine behov og forventninger. Husk at det kan være nyttig å lese vår artikkel, men når du har fulgt våre råd og kommer frem til hva du tenker er bra, så er det fint å se produktet fysisk i butikk og prøve det. Det vil gi det inntrykk av ting som f.eks. om en 13 tommers skjerm er stort nok, eller om tastaturets styreplate eller musepeker er av en type du tror du kan bli komfortabel med.

Lykke til med kjøpet!