Låne penger
Å låne penger kan være en stor økonomisk beslutning som kan påvirke din økonomiske helse i mange år fremover. Det er viktig å nærme seg denne beslutningen på en god måte og med ansvarlighet. Her er noen punkter å vurdere:
Før du låner
- Vurder alternativene: Dersom du låner til rent forbruk må du være bevisst på at det kan være andre alternativer du bør ha vurdert nøye først. Er det mulig å unngå å låne penger? Kanskje du kan spare opp penger over tid eller kutte ut unødvendige utgifter for å finansiere det du trenger.
Mange har et høyt forbruk. Lån må betales tilbake, og kredittverdigheten din er en av de største sikkerhetene du har. Har du god kredittverdighet får du kanskje låne en annen gang du får behov for det. Betaler du ikke tilbake er du fort vekk dømt til å ikke kunne låne senere. Derfor bør du tenke nøye igjennom at du er sikker på at du kan betale tilbake.
Dersom du skal låne til kjøp av bolig er det viktig at du har full kontroll på finansieringen før du byr på boligen. For bankene er det nok en vesentlig forskjell på å by på en bolig i oppgangstider og i nedgangstider og du samtidig har en annen bolig å selge. Når stemningen er god, vet banken i mange tilfeller at det er ganske god sannsynlighet for at prisen på boligen du skal selge vil være i nærheten av verdianslaget, og at det er gode muligheter for å få mer for den. Da kan banken estimere hvor mye de kan gi deg i lån ut fra din økonomi og sette en maksimalgrense for mellomfinansieringen som er begrenset utsatt for risiko for store tap fordi boligen du skal selge ikke blir solgt på lang tid. Er dermed markedet usikkert, noe vi ikke har sett særlig mye av i Norge siden 90-tallet, men som kan være en høyst reell situasjon, spesielt når rentene stiger mye på kort tid, så er det vil de ikke vite om mellomfinansieringen blir langvarig og at oppnådd pris på den solgte boligen blir betydelig lavere enn verdianslaget. Dersom banken har vært for generøs med utlånene, så kan det føre til at kunden går på store tap, for banken har sikkerhet i den nye boligen. - Budsjett: Sett opp et detaljert budsjett som inkluderer alle inntektene og utgiftene dine. Dette vil hjelpe deg med å forstå hvor mye du realistisk kan tilbakebetale hver måned.
Under lånesøknadsprosessen
- Sammenlign lån: Se på forskjellige typer lån og sammenlign renter, gebyrer, og tilbakebetalingsbetingelser.
- Renten: Forstå forskjellen mellom fast og variabel rente og hvordan dette vil påvirke månedlige avdrag.
- Les det med liten skrift: Forstå alle vilkår og betingelser for lånet. Se spesielt etter eventuelle skjulte avgifter eller hindre for tidlig tilbakebetaling.
Etter at lånet er innvilget
- Tilbakebetaling: Sett opp en tilbakebetalingsplan og hold deg til den. Eventuelle forsinkelser kan påføre deg ekstra kostnader og skade kredittvurderingen din.
- Nødfond: Bygg opp et nødfond for å dekke eventuelle uforutsette utgifter, slik at du unngår å måtte ta opp flere lån.
Tiltak for å unngå å måtte låne penger
- Spareplan: Start en spareplan så tidlig som mulig, selv om det er små beløp.
- Unngå impulskjøp: Vent 24 timer før du gjør store kjøp. Dette gir deg tid til å vurdere om du virkelig trenger det du vurderer å kjøpe.
- Nødfond: Ha alltid et nødfond tilgjengelig for uforutsette utgifter, dette kan være fra 3 til 6 måneder av dine faste utgifter.
- Sekundær inntektskilde: Vurder å skaffe en sekundær inntektskilde eller deltidsjobb for ekstra finansiell sikkerhet.
- Forhandle faste utgifter: For eksempel, forhandle om lavere rente på eksisterende lån eller forsøk å redusere strømregningen ved å bruke energi mer effektivt.
Ved å tenke gjennom disse punktene nøye, kan du ta en mer ansvarlig beslutning om å låne penger og potensielt unngå behovet for å låne i det hele tatt.